
"Kombucha ehk teeseenejoogi tarbimissoovitused" - Marleen Hiiekivi (toitumisnõustaja)
"Kombucha ehk teeseenejoogi tarbimissoovitused"
Autor: Marleen Hiiekivi (toitumisnõustaja), retsensent Annely Soots (toitumisterapeut)
SISSEJUHATUS
Tänaseks on muutunud väga oluliseks ja asjakohaseks teada, kuidas meie toit valmib ja kust see pärineb Lisaks räägitakse üha enam kääritatud toidu kasulikkusest ning aina rohkem on hakanud levima üle maailma Kombucha ehk teeseenejook. Kui varsemalt oli teeseenejook olemas pigem tervisepoodides siis praegu on sellest saanud põhimõtteliselt laiatarbekaup, mida müüakse juba peaaegu igas supermarketis. Teeseenejook on koha sisse võtnud ka paljude söögikohtade, baaride ja kohvikute joogikaartidel, lisaks kodusele pruulimisele on Eestiski juba mitmeid selle tootjaid. Kuid mis on Kombucha ehk teeseen ja millised on täpsemad tarbimissoovitused?
MIS ON KOMBUCHA EHK TEESEENEJOOK
Teeseenejook on kergelt happeline värskendav jook, mida saadakse suhkruga magustatud musta või rohelise tee fermenteerimisel teeseenega, mille moodustavad äädikhappebakterite ja pärmseente sümbiootilised kultuurid. Maitselt meenutab see kihisevat ðunasiidrit.

KUIDAS KOMBUCHAT VALMISTADA JA MIDA SILMAS PIDADA, KUI OSTA TOODET POEST
Teeseenejooki võib valmistada nii mustast, oolongi-, rohelisest kui ka valgest teest. Valtida tuleks selliseid teesorte, millele on lisatud õlisid või maitseaineid.
Must tee annab tulemuseks teeseenejoogi, millel on tugev ja tummire maitse ning pārm annab õunasiidrit meenutava meki. Vee ideaalne tõmbamistemperatuur on 100°C.
Roheline tee annab teeseenejoogi, mis hapneb kiiremini kui musta teega valmistatud jook. Vee ideaalne tõmbamistemperatuur on 75°C.
Valge tee on kõigist teesortidest köige vähem töödeldud, mis annab teistega võrreldes heledama šampanjat meenutava teeseenejoogi. Vee ideaalne tõmbamistemperatuur on 75°C.
Kodus teeseenejoogi valmistamise viise on mitmeid ja retsepte on samuti tohult palju saadaval, tuleb vaid panna otsingusse teeseenejoogi valmistamine. Selleks et kodustes tingimustes teeseenejooki pruulida, tuleb esmalt valmistada magus tee, lasta sel jahtuda (22°C või madalamale) ning lisada teeseen.
Pruulimisanuma ava tuleb katta puuvillase riidega ja fikseerida kummipaelaga, et anuma serva ümber ei jääks lahtisi kohti. Käärivat teeseenejooki tuleb hoida toatemperatuuril ja otsese päikesevalguse eest kaitstult.
Maitsmisega oodata vähemalt 7 päeva. Sel peaks olema äädikane mekk, sest teeseen sööb suhkru ära Edasi tuleb maitsta jooki iga päev ning kui tundub, et magusa ja hapu tasakaal on ideaalselt paigas, siis on aeg teeseenejook teiseks käärimiseks pudelisse villida. Kui on soov veenduda, et jook on joomiseks valmis, siis võib kasutada pH-testribasid.
Teiseks käärimiseks valmis teeseenejoogi ideaalne pH on 2,8- 3,2. Kui soovid kindlustunnet, et jook on joomiseks valmis, siis kasuta pH-testribasid. Teiseks käärimiseks valmis teeseenejoogi ideaalne pH on 2,8- 3,2. Kurna jook pudelitesse jättes ülaservast 1cm võrra vabaks ja sulge õhukindla korgiga.
Teeseenejoogi pudelisse villimisel on võimalik selles sisalduv suhkur mullideks muuta. Villimise ajal pudelisse jäänud suhkrukogus määrab ära, kui palju süsihappegaasi tekib. Kui arvad, et pruul ei ole piisavalt gaseeritud, siis võid lisada 5 tl suhkrut 500ml joogi kohta ja lasta sel 3 päeva mõjuda.
Kui pudelitesse on tekkinud soovitud kogus gaasi (olenevalt pärmi ja suhkru hulgast jutub see enamasti 2 - 7 päeva pärast), siis tuleb tõsta jook külmikusse või hästi jahedasse pimedasse kohta. Külmikus hoidmise eesmärk on aeglustada käärimist, kuna allesjäänud suhkur muutub lahjaks alkoholiks (kuni 2 alkoholi mahuprotsenti) ning liigseks süsihappegaasiks, mistõttu võib õhukindlalt suletud pudel puruneda.
Eestis on väikeettevõtteid, kes pruulivad kombuchat, mida saab poest osta. Kuid poest valmis kombuchat ostes veendu, et see poleks pastöriseeritud. Kuumutamine hävitab enamuse kasulikku ning tulemuseks on samasugune limonaad nagu iga teinegi ehk joogil puuduvad probiootilised omadused. Mõni poes müügil olev kombucha võib olla ülihapu, peaaegu nagu äädikas.
TEESEENEJOOK TERVISLIKU TOITUMISE OSANA
Tervisliku toitumise osana kombuchal on oma roll, sest kõik fermenteeritud ehk kääritatud toidud ja joogid sisaldavad elusaid baktereid ehk probiootikume. Hapendatud toitude kasulikkust kinnitab fakt, et neid on juba sajandeid erinevates kultuuriruumides kasutatud - hapupiim, hapukurk, kääritatud leib, hapukapsas, kombucha, miso, tempeh, kimchi jne.
Paraku ei kehti siin mõtteviis "mida rohkem, seda uhkem". Sellest ei ole suurt kasu, kui üks kord aastas, jõulude ajal, terve kilo hapukapsast ära sööme. Tervisele tuleb kasuks see, kui me sööme hapendatud toite regulaarselt, kuid mõõdukalt. ldeaalne oleks, kui sööme iga päev 3-4 supilusikat hapendatud köögivilju. Kui kombucha pole kääritatud jookide seast esimene valik, siis leidub mitmeid eelpoolnimetatud asendusi, mis samuti aitavad hoida kõhu mikrofloora korras ja toetavad seedimist.
MIS TEEB TEESEENEJOOGI TERVISLIKUKS
Piimhappebakterid, mida leidub pinnases, taimedel, inimkehas, on elusad olendid, mis hakkavad sobivat toitu, saades paljunema. Hapnikuvaba keskkond aitab nendel mikroorganismidel köögiviljas leiduvad tärklise- ja suhkrumolekule piimhappeks ümber töödelda. Protsessi käigus tekivad happed, eelkõige piimhape, mis aitavad tänu pH-taseme langemisele köögivilja säilitada.
Happelises keskkonnas ja hapnikupuuduses on riknemist põhjustavate mikroorganismide paljunemine raskendatud, köögivili säilub hästi ning toit rikastub erinevate aroomidega. Nii nagu köögivilja hapnemise käigus tõrjutakse riknemist soodustavaid mikroorganisme, piiratakse piimhappebakterite toimel patogeenide ehk haigusi tekitavate mikroorganismide vohamist ka seedetraktis. Tänu sellele saab kujuneda tervist toetav mikrobioom.
KOKKUVÕTTE
Kombucha ehk teeseenejook on inimese organismile kasulik kergelt happeline värskendav probiootiline jook. Hinnatud joogiks võib ka pidada sellepärast, et teeseenejooki saab kergesti ise valmistada ja retsepte selleks on mitmeid. Kui väidetav tervisekasu kõrvale jätta, on teeseenejook iseenesest hõrk ja looduslik energiaallikas, mida võib juua igal ajal.
KASUTATUD ALLIKAD
1. Vikipeedia; Teeseenejook. Kasutatud 20.10.22, https://et.wikipedia.org/wikiTeeseenejook
2. Teeseenejoogi valmistamine. Kasutatud 20.10.22, Kombucha valmistamine. - Baltic Brew
3. Maranik, E. Probiootlised smuutid. Pilgrim, 2019, lk 17. 4. Saarsalu, S. (2016). Hapendamise kunst- tervise raudvara. Nutrilligent OÜ blogi. Kasutatud 20.10.22. https://nutrilligent.ee/hapendamise-kunst-tervise-raudvara/?fbclid=lwAR3x-BV_I