Mis on kombucha ehk teeseenejook

"Kombucha ehk teeseenejoogi tarbimissoovitused" - Marleen Hiiekivi (toitumisnõustaja)

April 16, 20254 min read

"Kombucha ehk teeseenejoogi tarbimissoovitused"  

Autor: Marleen Hiiekivi (toitumisnõustaja), retsensent Annely Soots (toitumisterapeut)  

SISSEJUHATUS  

Tänaseks on muutunud väga oluliseks ja asjakohaseks teada, kuidas meie toit valmib ja kust see pärineb  Lisaks räägitakse üha enam kääritatud toidu kasulikkusest ning aina rohkem on hakanud levima üle  maailma Kombucha ehk teeseenejook. Kui varsemalt oli teeseenejook olemas pigem tervisepoodides  siis praegu on sellest saanud põhimõtteliselt laiatarbekaup, mida müüakse juba peaaegu igas  supermarketis. Teeseenejook on koha sisse võtnud ka paljude söögikohtade, baaride ja kohvikute  joogikaartidel, lisaks kodusele pruulimisele on Eestiski juba mitmeid selle tootjaid. Kuid mis on  Kombucha ehk teeseen ja millised on täpsemad tarbimissoovitused?  

MIS ON KOMBUCHA EHK TEESEENEJOOK  

Teeseenejook on kergelt happeline värskendav jook, mida saadakse suhkruga magustatud musta või  rohelise tee fermenteerimisel teeseenega, mille moodustavad äädikhappebakterite ja pärmseente  sümbiootilised kultuurid. Maitselt meenutab see kihisevat ðunasiidrit. 

Teeseenejook

KUIDAS KOMBUCHAT VALMISTADA JA MIDA SILMAS PIDADA, KUI OSTA TOODET POEST 

Teeseenejooki võib valmistada nii mustast, oolongi-, rohelisest kui ka valgest teest. Valtida tuleks selliseid teesorte, millele on lisatud õlisid või maitseaineid. 

  • Must tee annab tulemuseks teeseenejoogi, millel on tugev ja tummire maitse ning pārm annab  õunasiidrit meenutava meki. Vee ideaalne tõmbamistemperatuur on 100°C.

  • Roheline tee annab teeseenejoogi, mis hapneb kiiremini kui musta teega valmistatud jook. Vee ideaalne  tõmbamistemperatuur on 75°C.

  • Valge tee on kõigist teesortidest köige vähem töödeldud, mis annab teistega võrreldes heledama  šampanjat meenutava teeseenejoogi. Vee ideaalne tõmbamistemperatuur on 75°C. 

Kodus teeseenejoogi valmistamise viise on mitmeid ja retsepte on samuti tohult palju saadaval, tuleb  vaid panna otsingusse teeseenejoogi valmistamine. Selleks et kodustes tingimustes teeseenejooki  pruulida, tuleb esmalt valmistada magus tee, lasta sel jahtuda (22°C või madalamale) ning lisada teeseen. 

Pruulimisanuma ava tuleb katta puuvillase riidega ja fikseerida kummipaelaga, et anuma serva ümber ei  jääks lahtisi kohti. Käärivat teeseenejooki tuleb hoida toatemperatuuril ja otsese päikesevalguse eest  kaitstult.

Maitsmisega oodata vähemalt 7 päeva. Sel peaks olema äädikane mekk, sest teeseen sööb suhkru ära  Edasi tuleb maitsta jooki iga päev ning kui tundub, et magusa ja hapu tasakaal on ideaalselt paigas, siis  on aeg teeseenejook teiseks käärimiseks pudelisse villida. Kui on soov veenduda, et jook on joomiseks valmis, siis võib kasutada pH-testribasid.

Teiseks käärimiseks valmis teeseenejoogi ideaalne pH on 2,8-  3,2. Kui soovid kindlustunnet, et jook on joomiseks valmis, siis kasuta pH-testribasid. Teiseks käärimiseks  valmis teeseenejoogi ideaalne pH on 2,8- 3,2.  Kurna jook pudelitesse jättes ülaservast 1cm võrra vabaks ja sulge õhukindla korgiga.

Teeseenejoogi  pudelisse villimisel on võimalik selles sisalduv suhkur mullideks muuta. Villimise ajal pudelisse jäänud suhkrukogus määrab ära, kui palju süsihappegaasi tekib. Kui arvad, et pruul ei ole piisavalt gaseeritud, siis võid lisada 5 tl suhkrut 500ml joogi kohta ja lasta sel 3 päeva mõjuda. 

Kui pudelitesse on tekkinud soovitud kogus gaasi (olenevalt pärmi ja suhkru hulgast jutub see enamasti 2 - 7 päeva pärast), siis tuleb tõsta jook külmikusse või hästi jahedasse pimedasse kohta. Külmikus  hoidmise eesmärk on aeglustada käärimist, kuna allesjäänud suhkur muutub lahjaks alkoholiks (kuni 2 alkoholi mahuprotsenti) ning liigseks süsihappegaasiks, mistõttu võib õhukindlalt suletud pudel  puruneda.  

Eestis on väikeettevõtteid, kes pruulivad kombuchat, mida saab poest osta. Kuid poest valmis kombuchat ostes veendu, et see poleks pastöriseeritud. Kuumutamine hävitab enamuse kasulikku ning tulemuseks on samasugune limonaad nagu iga teinegi ehk joogil puuduvad probiootilised omadused. Mõni poes müügil olev kombucha võib olla ülihapu, peaaegu nagu äädikas. 

TEESEENEJOOK TERVISLIKU TOITUMISE OSANA 

Tervisliku toitumise osana kombuchal on oma roll, sest kõik fermenteeritud ehk kääritatud toidud ja  joogid sisaldavad elusaid baktereid ehk probiootikume.  Hapendatud toitude kasulikkust kinnitab fakt, et neid on juba sajandeid erinevates kultuuriruumides  kasutatud - hapupiim, hapukurk, kääritatud leib, hapukapsas, kombucha, miso, tempeh, kimchi jne.

Paraku ei kehti siin mõtteviis "mida rohkem, seda uhkem". Sellest ei ole suurt kasu, kui üks kord aastas, jõulude ajal, terve kilo hapukapsast ära sööme. Tervisele tuleb kasuks see, kui me sööme hapendatud  toite regulaarselt, kuid mõõdukalt. ldeaalne oleks, kui sööme iga päev 3-4 supilusikat hapendatud  köögivilju. Kui kombucha pole kääritatud jookide seast esimene valik, siis leidub mitmeid  eelpoolnimetatud asendusi, mis samuti aitavad hoida kõhu mikrofloora korras ja toetavad seedimist. 

MIS TEEB TEESEENEJOOGI TERVISLIKUKS 

Piimhappebakterid, mida leidub pinnases, taimedel, inimkehas, on elusad olendid, mis hakkavad  sobivat toitu, saades paljunema. Hapnikuvaba keskkond aitab nendel mikroorganismidel köögiviljas  leiduvad tärklise- ja suhkrumolekule piimhappeks ümber töödelda. Protsessi käigus tekivad happed, eelkõige piimhape, mis aitavad tänu pH-taseme langemisele köögivilja säilitada.

Happelises  keskkonnas ja hapnikupuuduses on riknemist põhjustavate mikroorganismide paljunemine  raskendatud, köögivili säilub hästi ning toit rikastub erinevate aroomidega. Nii nagu köögivilja  hapnemise käigus tõrjutakse riknemist soodustavaid mikroorganisme, piiratakse  piimhappebakterite toimel patogeenide ehk haigusi tekitavate mikroorganismide vohamist ka  seedetraktis. Tänu sellele saab kujuneda tervist toetav mikrobioom.  

KOKKUVÕTTE  

Kombucha ehk teeseenejook on inimese organismile kasulik kergelt happeline värskendav probiootiline  jook. Hinnatud joogiks võib ka pidada sellepärast, et teeseenejooki saab kergesti ise valmistada ja retsepte  selleks on mitmeid. Kui väidetav tervisekasu kõrvale jätta, on teeseenejook iseenesest hõrk ja looduslik energiaallikas, mida  võib juua igal ajal.  

KASUTATUD ALLIKAD  

1. Vikipeedia; Teeseenejook. Kasutatud 20.10.22, https://et.wikipedia.org/wikiTeeseenejook  

2. Teeseenejoogi valmistamine. Kasutatud 20.10.22, Kombucha valmistamine. - Baltic Brew  

3. Maranik, E. Probiootlised smuutid. Pilgrim, 2019, lk 17.  4. Saarsalu, S. (2016). Hapendamise kunst- tervise raudvara. Nutrilligent OÜ blogi. Kasutatud 20.10.22.  https://nutrilligent.ee/hapendamise-kunst-tervise-raudvara/?fbclid=lwAR3x-BV_I  


Back to Blog