Kombucha Awards

Minu kogemus World Kombucha Awardsil Barcelonas

November 08, 20252 min read

Kui ma augustis World Kombucha Awards konkursile oma kombucha saatmiseks registreerimisvormi täitsin, oli mul kõhus väike hirm. Ma tean, et olen väike tegija Eestis ja maailm tundus suur. Aga mõtlesin, et kui ma endale võimalust ei anna, siis ma ei saagi teada, kui kaugele ma tegelikult jõuda võin.

Saatsin võistlusele oma ebaküdoonia maitsega joogid ja ootasin põnevusega. Jõudsin Hispaaniasse päev enne tseremooniat ning juba see tunne, et olen kohal, oli eriline. Kuigi auhinda seekord ei tulnud, tundsin, et olen võitnud midagi palju olulisemat – kogemuse ja kindlustunde, et mu kombucha õpetamise ja kombuchameistrite ühendamise töö on osa suuremast liikumisest.

Auhinnatseremoonia toimus Barcelonas 25. oktoobril 2025. Saal oli täis kombucha tegijaid üle maailma – väikseid ja suuri, algajaid ja kogenud. Anti auhindu rohelise tee, musta tee, taimeteede, marjade, taimede, vürtsidega maitsestatud jookide ja muude maitsesegude kategooriates. Lisaks tunnustati parima disainiga pudeleid, pruulikodasid ja ka kombucha-ettevõtteid, kes olid silmapaistvad oma valdkonnas.

Kombucha

Võistlusele saabus 350 kombuchat ja 17.5% said auhinnatud.

Mind puudutas eriti tseremoonia avakõne, kus rõhutati koostöö tähtsust: et kombuchatootjad peaksid hoidma kokku ja toetama üksteist, sest maailmas on niigi palju magusaid ja mitte tervislikke jooke. Meie aga toodame midagi, mis on elus, kasulik ja päriselt hea alternatiiv alkoholile ja limonaadile. Pikemalt auhinnasündmusel peetud kõnedest loe siit (see on väga innustav!)

Kombucha

Kombucha

Nende jutt ja kogu see kogukond andsid mulle kindlust, et liigun õiges suunas. Nägin, et paljudel kombuchategijatel on oma väikesed kohvikud, töötoad ja degusteerimised. See on just selline suund, kuhu ka mina liigun.

Pärast ametlikku osa avati terrassil kombuchabaar, kus sai maitsta eri tootjate jooke. See oli üks mu lemmikhetki – maitsta, võrrelda ja jutustada. Iga kombucha oli isemoodi ja rääkis oma lugu. Tutvusin ka teiste tegijatega, näiteks ühe Brasiilia ettevõttega, kes aitab teistel oma kombucha tootmist kasvatada nii, et kvaliteet ei kannataks.

Kombucha

Selle kogemuse üks suurimaid kingitusi oli selgus ja julgus. Julgus unistada suuremalt ja usk, et Eestis võiks olla oma Kombuchameistrite liit. Kui me ühendame jõud ja tõstame inimeste teadlikkust, saame aidata neil teha tervislikumaid valikuid ja mõista, et kombucha ei ole lihtsalt jook, vaid osa elustiilist.

Need paar päeva Hispaanias tõid mulle palju rõõmu, inspiratsiooni ja usaldust oma teekonna vastu. Tunnen, et olen õigel rajal – kombucha teel, mis ühendab tervise, loovuse ja kogukonna.

Back to Blog